Gethsemane I

 

Aceste este ultimul episod din sezonul 4 si se leaga cu primele doua din sezonul 5 de aceea am hotarit sa spun citeva cuvinte despre el. 

Scully intra in apartamentul lui Mulder unde citiva agenti investigheaza un corp neinsufletit acoperit. S este rugara sa identifice corpul neinsufletit. Dupa o privire aruncata sub patura cu care era acoperit corpul S izbucneste in plins.
A doua zi dimineata S este convocata sa dea un raport in fata unei comisii FBI. Ea incepe sa povesteasca faptele petrecute cu 24 de ore inainte si de fapt de aici incepe de-adevarat episodul.
O echipa paleontologi descopera un corp inghetat undeva in Muntii Stincosi. Corpul nu pare la prima vedere de origine umana. Mulder este chemat de urgenta la fata locului pe cale neoficiala pentru ca seful echipei de paleontologi isi daduse seama ca acel corp poate fi de origine extraterestra.
Mulder pleaca cu un elicopter la fata locului dar intre timp intreaga echipa de paleontologi este ucisa de cineva cu o pusca retezata. Cind Mulder ajunge gaseste numai morti si o gaura in gheata unde fusese corpul inghetat. Bineinteles deziluzia este mare dar unul dintre paleontologi se dovedeste a fi numai ranit nu mort si bucuria este mai mare cind acesta ii spune lui M ca a ascuns corpul care dupa prima privire pe care o aruncam ne dam seama ca este intradevar un extraterestru.
Intre timp Scully este la o intilnire de familie la care aflam (poate voi stiati asta dar eu desi am urmarit cu mare atentie toate episoadele difuzate pina acum) ca Scully este foarte bolnava de cancer si ca acest cancer a metastazat si ea va muri foarte curind. 

Mulder cu un doctor si cu paleontologul scapat neimpuscat se apuca de autopsia corpului extraterestru. Scully este de asemenea chemata la fata locului si Mulder o roaga sa verifice niste esantioane de ghiata colectate de unde a fost gasit extraterestrul. Scully duce gheata la un laborator si medicul care o examineaza incepe sa spuna ca nu a mai vazut asa ceva in viata lui si ca este foarte impresionat.
Mulder se duce pina acasa (sa faca si el un dus saracu' :-)) si Scully pleaca de la laborator pentru citeva minute. In acest timp la locul autopsiei apare un tip care ii omoara si pe paleontolog si pe doctorul care autopsia extraterestrul. Sculy se intoarce la laborator si gaseste un tip care fura esantioanele de gheata.Tipul o bruscheaza dar S reuseste sa il vada si il cauta apoi in fisierele FBI-ului. Tipul se dovedeste a fi tot un agent FBI care a fost pus sa fure esantioanele de catre "oamenii din umbra de genul Fumatorului". Sculy reuseste sa il prinda si tipul ii spune o intreaga poveste despre aceasta conspiratie a tacerii care a fost pusa la cale nuami ca sa il faca pe Mulder si pe altii ca el sa creada in extraterestrii. Tot acesta ii spune lui Scully ca stie cine i-a produs cancerul si ca acest cancer i-a fost produs tot ca Mulder sa fie convins de existenta extraterestrilor. 
Toate acestea la afla si Mulder de la Scully si este profund deziluzionat si vrea sa se sinucida. ..... To be ContinuedNext episode